Ένα μυθιστόρημα που απόλαυσα – και ξεχώρισα – το καλοκαίρι που πέρασε ήταν το «Αναγγελία Εγκλήματος» της Anne Zouroudi (εκδόσεις Κέδρος).

Ένα έγκλημα, το οποίο συντελείται σε κάποιο μικρό νησί της Ελλάδας, φέρνει τον Ερμή Διάκτορος – ντεντέκτιβ ή από μηχανής θεό; – στον τόπο, προκειμένου να εξιχνιάσει το μυστήριο. Τοποθετημένο στην ελληνική ύπαιθρο, η μυρωδιά και τα χρώματα της Ελλάδας αναδύονται από κάθε σελίδα του βιβλίου. Οι περιγραφές, ολοζώντανες, γλαφυρές, αυθεντικές, σε καλούν να ζήσεις την ιστορία με όλες τις αισθήσεις σου. Οι χαρακτήρες και τα συναισθήματά τους σε κάνουν να ταυτίζεσαι μαζί τους προκαλώντας σε ταυτόχρονα να τους γνωρίσεις περισσότερο. Ο Ερμής Διάκτορος, ο Έλληνας Ηρακλής Πουαρό, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αποκαλείται «ο χοντρός άντρας», είναι μία προσωπικότητα μυστηριακή και ταυτόχρονα οικεία, συμπαθής και γοητευτική. Η προσπάθειά του να απονείμει δικαιοσύνη ικανοποιεί την ενδόμυχη ανάγκη του αναγνώστη αφήνοντας τελικά ένα ανακουφιστικό αίσθημα λύτρωσης. Μέχρι το τέλος του βιβλίου η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη, στοιχείο που σε προκαλεί να τον ανακαλύψεις και στα επόμενα βιβλία της συγγραφέως.

Η Zouroudi ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, για να ζήσει όμως μαζί της έναν κεραυνοβόλο έρωτα, παραμένοντας στον τόπο είκοσι χρόνια, στο πλευρό του Έλληνα συζύγου της. Έτσι, γνωρίζει την ελληνική κοινωνία εκ των έσω, τα ήθη, τα έθιμα, τη νοοτροπία, τις αντιλήψεις, τις λαχτάρες και τα μυστικά της ελληνικής επαρχίας, αλλά συχνά και την υποκρισία όπως και τη διαφθορά του συστήματος. Η «Αναγγελία Εγκλήματος» είναι το πρώτο από μία σειρά μυθιστορημάτων μυστηρίου, τα οποία έχουν όλα ως κεντρικό ήρωα τον Ερμή Διάκτορος. Το δεύτερο, ήδη μεταφρασμένο, είναι το «Άγγιγμα του Μίδα» (εκδόσεις Κέδρος), και τα επόμενα «The Doctor of Thessaly» και «The Lady of Sorrows».

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση